Bij de Algemene Ledenvergadering van 10 juni 2023 kon zowel vóóraf als tijdens de ALV worden gestemd. In totaal stemden er 1574 leden, wat door de directie als een triomf der democratie werd toegejuicht. Dat het bijna allemaal vooraf-stemmen waren van leden die de hele ALV niet hadden meegemaakt, deed er blijkbaar niet toe.
De ALV begon nogal sectarisch met het gezamenlijk zingen van een lied. Daarna hield directeur Pols een toespraak waarin het woord ¨democratie¨ minstens 20 keer voor kwam.
Dat het met de democratie echter niet zo best gesteld is bij Milieudefensie bleek al direct uit de agenda. Daarin ontbrak het punt ¨uitspraak van de geschillencommissie¨.
De uitspraak van de geschillencommissie ging over de lasterbrief over het Vredenburgberaad die het bestuur in mei 2022 aan 630 leden stuurde (meer daarover hier). De geschillencommissie stelde het bestuur op alle punten in het ongelijk.
Hoewel het dus statutair verplicht is om deze uitspraak aan de ALV voor te leggen, besloot het bestuur dat niet te doen. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat deze uitspraak vernietigend is voor het bestuur.
Ook vermeed het bestuur zo dat het de ALV moest vertellen dat de hele commissie inmiddels was opgestapt wegens de schofterige reactie van datzelfde bestuur.
Wij hadden tijdig (dwz: twee maanden vóór de ALV, want zo lang tevoren moet dat worden ingediend) in de gaten dat dit punt niet op de agenda zou staan en dienden daarom een agendapunt en motie in. Deze droeg de naam: ¨ALV beslist over uitspraak Geschillencommissie, niet het bestuur¨. Deze motie kreeg 47,8% van de stemmen en werd dus op het nippertje verworpen.
Het is ons een raadsel hoe het kan dat een krappe meerderheid van de leden vindt dat het bestuur zich niet aan de eigen statuten hoeft te houden. Dat kan alleen verklaard worden uit het fenomeen van het vooraf stemmen, waarbij mensen alleen maar een paar vinkjes hoeven te zetten op een website zonder de bijbehorende stukken te lezen of het debat op de ALV mee te maken.
Op deze ALV werd ook nog een ander agendapunt met motie ingediend, met de naam “Tijdsbesteding bestuur aan externe conflicten, niet aan interne vertragingstechnieken”. De tekst die hierbij was ingediend bevatte bijzonder discriminerende elementen richting ¨witte, boze oudere mannen¨ die volgens deze tekst ¨veel tijd hebben en deze graag willen besteden aan hun eiigen machtspositie. De vastgestelde beleidsonderwerpen (zie hierboven) lijken zij minder belangrijk te vinden dan hun ego¨.
In de gedragscode, waar de leden van het Vredenburgberaad mee om de oren geslagen werden, staat toch duidelijk dat discriminerende teksten niet zijn toegestaan. Het bestuur had de indiener hier op moeten wijzen en dit zeker niet op de agenda mogen zetten. Merkwaardigerwijze werd deze motie niet alleen toegelaten, hij werd zelfs juichend omarmd door het bestuur.
Daar is de hypocrisie in de Tweede Kamer niets bij.
(Voorafgaand aan deze ALV publiceerde het Vredenburgberaad op deze website een stemadvies voor een aantal agendapunten.)