Juni 2022

Het bestuur en directie van de vereniging stelde bij de Algemene Ledenvergadering van 11 juni 2022 een ingrijpende reorganisatie voor middels een drastische reglements- en statutenwijziging. Dit bleek een eerste stap om de inspraak en zeggenschap van leden en lokale afdelingen grotendeels af te breken.

Het Vredenburgberaad kaartte deze opzet aan in een poging om de reorganisatie te voorkomen. We brachten vijf gewone moties, 23 amendementen en twee extra agendapunten in voor bespreking en stemming door de leden. Maar het voorzitterschap stelde veel te weinig tijd ter beschikking voor de bespreking ervan. Bovendien verhinderde ze het inbrengen van (en dus het stemmen over) twee actuele moties: (´Respect voor de ledeninbreng´ en ´Afkeuring´).

Veel van onze voorstellen werden afgestemd. Dat wijten wij vooral aan de mogelijkheid voor leden om al twee weken voorafgaand aan de ALV te stemmen zonder kennis te nemen van de vragen en discussie die de agendastukken oproepen.

Lasterbrief en geschillencommmissie
De kritische houding van het Vredenburgberaad was het bestuur blijkbaar een doorn in het oog. De volgende maand kregen 630 leden een lasterbrief over het Vredenburgberaad toegestuurd zonder dat de mogelijkheid tot weerwoord vooraf. Omdat het bestuur daarna weigerde een excuusbrief na te sturen, legde het beraad de kwestie voor aan de interne geschillencommissie van Milieudefensie.

Waarschuwingsbrieven

Het Vredenburgberaad kreeg op alle punten gelijk van de geschillencommissie en het bestuur werd dringend geadviseerd om excuses te maken en om zich in het vervolg qua houding en communicatie constructief en verantwoordelijk op te stellen. Desondanks weigerde het bestuur – inmiddels directie-bestuur geheten- nadrukkelijk om dat advies op te volgen. Ze stuurde bovendien een waarschuwingsbrief aan de twee leden van het beraad die de agendastukken op 11 juni inbrachten.

Voortgang

Sinds de ALV van 11 juni 2022 is het Vredenburgberaad doorgegaan met het bekritiseren van (nieuwe) aanzetten om de ledenrechten af te breken, en met het aanleveren van alternatieven. Voorbeelden zijn de twee agendapunten voor debat: ´Eerst stemmen, dan pas debat. Is dat niet raar?´ en ´Wat willen de leden met Milieudefensie?´. Zie ook onze verslagen van de ALV´s van 10 december 2022, 10 juni 2023 en 9 december 2023 voor wat er verder plaats vond.

Rechtszaak en hoger beroep

Los van de inbreng in de ALV´s kozen drie leden van het beraad voor de gang naar de rechter in een laatste poging om de al ingevoerde reorganisatie terug te draaien. Op 14 augustus 2023 diende deze rechtszaak voor de Rechtbank te Amsterdam. Omdat de rechter slechts toetst aan de wet werden de bezwaarmakers op 6 september 2023 helaas in het ongelijk geteld, máár staande blijft dat de leiding van Milieudefensie de regels over fatsoenlijke omgang met leden heeft overtreden.Twee van de aanklagers gingen daarom per 1 december 2023 in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak.

Lidmaatschap afgenomen

In oktober ging het directiebestuur opnieuw in de aanval door het lidmaatschap van deze twee leden af te nemen. Hun beroep vond pas op 8 juni 2024 plaats. Ook weer mede dankzij het stemmen vooraf kregen de twee geen eerherstel.

————————————————————————————————————–
(bericht uit april/mei 2022) In de aanloop naar de Algemene Leden Vergadering (ALV) van 11 juni 2022 kregen we in de gaten hoe ingrijpend de bestuursvoorstellen voor die ALV waren.

Inspraak en zeggenschap geschrapt

De voorstellen kwamen neer op een grondige wijziging van de statuten en het reglement van de vereniging, en dus ook van de bestuursstructuur. De leden kunnen hun eigen bestuur niet meer kiezen. En het digitaal stemmen voorafgaand aan de ALV wordt niet afgeschaft (het digitaal stemmen was ingevoerd vanwege de Corona pandemie).
Zo worden de leden en afdelingen – veel meer nog dan in de afgelopen jaren – op afstand gezet en is effectieve inspraak en zeggenschap nu bijna niet meer mogelijk.

Onze inhoudelijke inbreng

Wij brachten voor de ALV van 11 juni twee actuele moties, vijf gewone moties, 23 amendementen en twee extra agendapunten in stelling tegen die bestuursvoorstellen. Tijdens de ALV-zitting hebben we ons met verve ingezet om die stukken behandeld te krijgen. Want het voorzitterschap (Presidium) had veel te weinig tijd uitgetrokken voor het bespreken ervan en wilde ze snel afdoen.

Afgewezen

De actuele motiesRespect voor de ledeninbreng´ en ´Afkeuring´ over bestuurlijk handelen in het betrekken van leden) werden door het voorzitterschap meteen al ´niet-ontvankelijk´ verklaard. De leden konden er dus niet over stemmen. Deze afwijzing was onterecht en tegen de regels in, maar wel begrijpelijk vanuit het bestuursstandpunt. Want leden-goedkeuring van de actuele moties zou een ingrijpende aanpassing van de ALV-agenda betekenen of zelfs het stopzetten en uitstellen van de zitting.

en weggestemd

Door onze inzet – gesteund door openlijke kritiek van andere aanwezige leden – lukte het ons om bij alle overige stukken een toelichting te geven. Helaas haalden onze stukken niet voldoende stemmen en werden ze daarmee afgewezen. Aan het eind beloofde de bestuursvoorzitter een paar van onze amendementen over te nemen.

Belangrijk punt is dat de meeste stemmen al vóór de ALV (digitaal) waren uitgebracht zodat die leden onze argumenten en uitleg niet hebben kunnen horen. Daarbij hebben we in het algemeen de indruk dat veel leden die de moeite nemen om te gaan stemmen, niet eerst alle ALV-stukken kritisch doorlezen maar gemakshalve de bestuursvoorstellen overnemen.

Verslaglegging

De gang van zaken en een samenvatting van onze kritiek is goed weergegeven in het officiële verslag van die ALV.

Geef een reactie